2011. március 31., csütörtök

Koritsunk....modjaval.

Mivel meg mindig nem vagyok ozvegy,es ugy tunik a beteg tuleli a fajdalmat,gondoltam irok egyet.

A koretekrol.Illetve , A Koretekrol.Nagybetusen.Mert igy illik.a koret fontos resze a vacsoranak,neha fontosabb,mint a foetel.
Miert is???

Mert altalaban a hus mindig keves.Az elore csomagoltban altalaban 5 szelet van,ami nekunk speciel nem eleg.En siman 3-at lenyomok,mint ferjem is,akkor is,ha sajttal megtoltom es kisutom vagy eppen tejszines martassal talalom.egyszoval,az egy csomag soha nem lenne eleg a koret nelkul.

Koret.Otthon altalaban krumpli.Fozve,vagy fozve es atforgatva zsirban,vagy vajban,vagy purenek,vagy sutve....krumpli.salata vagy zoldfele az ritka volt gyerekkoromban.

Itt olaszoknal tanultam meg,hogy a salata nem csak 20 %-os ecettel letezik...hanem letezik olivaolajjal es balzsamecettel elkeszitett salata is.Vagy a parolt zoldseg.Barmi finom parolva,es semeddig nem tart elkesziteni,ellenben egy krumplipucolas fel oraig tart...

Megveszem a zacskos mosott salatat,hozzaszeletelek paradicsomot,ha kis koktel,meg jobb,megsozom,balzsamecet es olivaolaj lottyenyes,es kesz.Harom perc az elkeszitesi ido.

Vagy.

Eloveszem a fagyasztobol a zoldbabot,keves olivaoljat felmelegitek,beleontok egy keves aprora vagott hagymat,megparolom,hozzaontom a zoldbabot ,par cikk paradicsomot,sozom,borsozom es keszre parolom.Hozza se kell nyulni,kb 15 perc alatt kesz van.Ha keves a zoldbab,hozzaadhatunk barmilyen mas fele zoldseget.Parolva minden finom,es a fagyasztott termekekbol hamar megvan.Ha te frissbol akarsz,csinald nyugodtan,en nem szeretek pucolgatni,ritkan vasarolok friss zoldfelet.Csak karfiolt es tarsait veszem frissen.

A parolt rizst is szeretjuk,szeretem kesziteni ,mert ugyanugy nem tart semeddig,kb 4 perc melo.Keves olajat hevitek,beleontok egy csesze rizst,kicsit megpiritom,majd raontok ket csesze forro vizet.Megszorom vegetaval,lefedem,es kislangon addig parolom,mig teljesen beszivja a vizet.tokeletes egymastol elkulonulo rizsszemeket kapunk.amugy barmit lehet beletenni,sonkatol kezdve a borsoig mindennel finom.Es nem krumpli.Es nem kell pucolni,es vegigkaromkodni a pucolast ,hogy milyen ocsmany krumplit vettem mar meginr.Mert a krumpli kivul mindig szep,isten tudja a belseje miert fekete mindig legalabb a fele zacskonak....na mindegy,hagyjuk,szoval sikerulhet mindenkinek gyors,finom es egeszseges koretet kesziteni a segitsegemmel.

Mert azert valljuk be az igazat,a tepsis krumpli az nagyon zsiros tud lenni....de neha az is jol esik....

Viszont,ha kovetitek a fent leirtakat,akkor azt a ferjet is dietara vehetitek,aki azt sem tudja,hogy epp dietan van.Sot,meg van gyozodve,hogy milyen kiados vacsorat kapott megint.

Mai vacsi alkalmaval kedves haziallat betegem kap egy kis adag fasirtot,melle jo sok paradicsomsalatat,parolt zoldbab es repa kevereket,es meg el is hiszi,hogy micsoda kiralyi vacsorat talalt ismet a jo feleseg.


Zitus...voltam es vagyok

2 megjegyzés:

  1. Már nem tudom megenni az otthoni ecetes salátát.Készitettem de valahogy nem csuszik,pedig tojásos nokedlivel isteni(volt)!Változik az ízlésem miota itt vagyok.Zölbab salátát szoktunk késziteni mi is.Pici oliva olajon megfuttatott fokhagymával párolva és pici ecettel.Hegynyit tudnék enni....

    VálaszTörlés
  2. az is fini..meg a karfiolsalata is,vannak azert jo es egeszseges dolgok,amiket otthon nem ismernek..igaz,en rendszeresen tanitom a csaladot a koretkeszitesre:-)Zita

    VálaszTörlés