2011. március 27., vasárnap

Bevonó tortákhoz és egyéb cukorságokhozEgyre több bejegyzésben, egyre több tortán szerepel a címben említett bevonó, és talán már unjátok, hogy a pontos leírása helyett visszaküldünk titeket egy ősrégi bejegyzéshez, hogy onnan keressétek ki az elkészítését.
Elérkezett az ideje, hogy külön posztot kapjon a téma. Én most itt a fehér, illetve a színezékmentes  világosbarna (tejeskávé szín) és rózsaszín receptjét ismertetem. Zitát pedig megkérem, avassa be az olvasókat a színezők használatába.

Fehér cukormáz


Belevalók:

45o g porcukor
5 g lapzselatin
3o ml víz
5o g méz

továbbá: egy robotgép ( ha nincs, a kacsóid is megteszik), egy kicsi lábos, egy keverőtál

A cukrot tedd egy nagyobb tálba. A zselatint és a vizet tedd a kis láboskádba, hagyd állni 1o percig. Ezután add hozzá a mézet, majd lassú tűzön addig melegítsd, amíg a zselatin el nem olvad. Rögtön öntsd a cukorra és robotgéppel keverd össze a cukorral, amíg nagyjából összeáll. Utána kézzel gyúrd szép simára. Ha szükséges, ha túlságosan ragad, adj hozzá még porcukrot. Végeredményül egy rugalmas, sima, nem túl ragacsos cukortésztát kell kapnod, amibe ha belenyomod az ujjad, szépen benne marad az ujjlenyomatod. Azonnal is felhasználható, de szobahőmérsékleten sokáig eltartható. Ez utóbbi esetben használat előtt a mikró alacsony hőfokozatán melegítsd fel kicsit. (pár mp. elegendő, különben túl lágy lesz! ) Egy átlagos méretű  torta bevonásához elegendő ez a mennyiség, ha komolyabb díszítést tervezel, javaslom, készíts dupla adagot.

Tejeskávé szín


A mennyiségek és az elkészítés nem változik, csak víz helyett azonos mennyiségű, jó erős feketekávét használj!

Az alap fehér bevonóból, a foltok kávésból készültek


Rózsaszín


Ehhez most képem is van!

Hozzávalók:

5oo- 55o g porcukor
20 ml víz
5 g zselatin
3o g méz
4o g sötétpiros szitán átszűrt lekvár ( simának kell lennie, mint egy szirup!) vagy piros szörp
porcukor

leszűrt lekvár

A zselatin a fent ismertetett módon beáztatjuk a vízbe. Utána hozzáadjuk a mézet és a leszűrt lekvárt.Lassú tűzön felolvasztjuk a zselatint a vízben és a lekvárban, majd a már ismert módon a cukorra öntjük. Kikeverjük, simára gyúrjuk, ha kell, cukor  hozzáadásával. Akkor jó, amikor te is és a cukorlabda is úgy néztek ki, mint egy malac. ( röföghettek is) Én rendszerint hamarabb esem át a metamorfózison, mint a bevonóm, de ebben az esetben a sorrendnek nincs nagy jelentősége. 

Ha röfi, az a döfi!

Ha nem használod fel azonnal, csomagold röfit celofánba vagy hűtőzacskóba.

Szeretem a celofánt: erről is Dexter jut az eszembe......reméljük,  F.Pakone született Zita mihamarabb elárulja, hogyan kell bánni a színezőkkel!

Figyelem! A Rózsaszín bevonó piszok rossz! Időközben kipróbáltam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése