2011. március 20., vasárnap

Ha mar tiroli,legyen jo is....a retes.

Egy olyan sutemenyrol meselek nektek,amit vilag eletemben utaltam....es en marha,hozzamentem egy pasihoz,aki del-tirolban el,es imadja az almasretest...
Almas retes keszult ma,hogy holnap betomjem a barvendegeink szajat is,nehogy mar csak az ehezo lanyommal es labadozo ferjemmel kelljen foglalkozni.egyszeru,de nagyon konnyen keszitheto etek.es annyira nem is edes,dietasok is ehetik,reszemrol engedelyezve.
Meggyurjuk vagy begyurjuk,kinek hogy esik jol ,a tesztankat.
hozzavalok:250 gr vaj,vagy rama,1 tojas,400 gr liszt.kicsi reszelt citromhej.Jol osszedolgozzuk,majd folpackba csomagolva hutoben egy orat pihentetjuk.Ez az adag ket retesre eleg,tehat a tesztat ketfele osztjuk.A teszta akar egy hetig elall hutoben,erdemes megcsinalni a ket adagot,legkozelebb csak tolteni kell.
mikozben pihen a teszta megtisztitunk 5-6 almat,es vekony szeletekre vagjuk.teszunk ra ket mareknyi kristalycukrot,egy vaniliascukrot(zacsko),citromlevet,csak frisset,a tartositottol keseru lesz,megszorjuk fahejjal,kicsi zsemlemorzsaval,edesmorzsaval es jol osszekeverjuk.Tehetunk bele mazsolat is.
Elovesszuk az egyik tesztankat es kinyujtjuk lisztezett zsirpapiron,igy megsporoljuk a takaritast is.Teglalap alakura nyujtjuk,majd megpakoljuk a toltelekkel.a toltelek tetejere hajtjuk a tesztat az egyik oldalrol,megkenjuk kicsit tojassal es rahajtjuk a masik felet is.a veget alagyurjuk,hogy ne jojjon ki a toltelek.az egeszet jol megkenjuk tojassal es 170 fokon kb 35 percig sutjuk,mig aranybarna nem lesz a teteje.Nagyon finom es gyorsan keszitheto.Talalhato melegen es hidegen egyarant.Neha ,ha melegen talaljak,tesznek melle egy gomboc vaniliafagyit is .amugy tejszinhab is mehet melle.




Probaljatok ki,nem fogjatok megbanni,ferjem meg a vendegek imadjak,en azt sem tudom milyen ize lehet.....majd ti elmondjatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése