2011. március 31., csütörtök

Hamis Kuszkusz

Igazit tölem ne vàrjon senki.

De valami utànzatba màr ideje volt, hogy belevàgjak.

Ilyen névvel egy kaja a gyerkök közt csakis arathat.

A kuszkusz a franciàk negyedik kedvenc étele. Bàr otthon gondolom nem àll neki igazàbol senki az elkészitésének, tekintettel a konyha méretére vagy felszereltségére.

A részletekbe ne menjünk bele, a lényege végül is a buzadara és a ragu egyvelege, lealàbbis erösen leegyszerüsitve.

A kuszkusz eredetileg a szegények egytàlétele volt, amit a maradékbol, kamràbol megtalàlhato dolgokbol dobtak össze, ugy mint mondjuk a spanyolok a paëlla-t, de idövel dràgultak a hozzàvalok, nött a csalàd, és ma màr minden a jo kuszkusz, csak nem egyszerü és olcso kaja.

Az eredeti receptek nem tartalmaztak hust egyàltalàn, vegetàriànus ételek voltak. (A buzadara és a csicseriborso a gyomorban ugyanis olyan aminosavakra bomlanak, amelyekböl a szervezet amugy csak àllatokban megtalàlhato fehérjéket kombinàlhat.)

A szokàs a mai napig megkivànja, hogy egyetlen fajta husbol készitsük, az éttermek étlapjai azonban tojnak erre az aprosàgra és a husféléket elöszeretettel halmozzàk. Mi jàrjunk el sajàt elgondolàsunk szerint.

Ahàny hàz, annyi kuszkusz, tartja a közmondàs. Minden orszàgnak, népcsoportnak van sajàt jol bevàlt, féltveörzött és atombiztos receptje.

Az enyém Hamis lesz. Na nem azért, mert harap. Hanem mert gagyi, nem éppen igazi és erösen leegyszerüsitett. Az egy dolog, hogy nincsen hàromszintes bàdog kuszkusz fözö edényem, és nem is tervezem egy olyan beszerzését a közeljövöben. De ha lenne se àllnék neki a buzadara dörzsölésének kézzel.

Ha létezik Hamis Gulyàs, és még jonak is jo, miért ne létezhetne Hamis Kuszkusz, kérdem én.

Mivel a héten sikerült vennem négy szép szelet bàrànyt, ezért a kabil vonalon indultam el. De aztàn variàlhatjuk, ahogy jol esik, dobàlhatunk bele akàr egészen meredek dolgokat, az improvizàcio nevében, az egészböl a végére jo eséllyel ugyis valami ehetö finomsàg sül ki. Viszont elengedhetetlen, hogy legyen otthon megfelelö buzadarànk, az a bulgur tipusu, vagy különben fel kell kelni hajnalban és kézzel sodorni, amitöl sajnos elmegy az étvàgy.

Hamis Kabil Kuszkusz:

-bàrànyhus

-buzadara/kuszkusz/

-1 doboz csicseriborso, 1 doboz paradicsom konzerv

-zöldségek, rövid àtfogo névsorolvasàs kabil hozzàvalokra: hagyma, répa, burgonya, cukkini, karalàbé, mint legfontosabbak, de mehet a kelkàposzta, zöldbab, zellerszàr, tévépaprika is.

-olaj, so, bors, ras el hanout, paprika, kömény, fahéj, a teljesség igénye nélkül, hasznàljuk nyugodtan a fantàziànk.

Nos, akinek van arab génje, vagy csalàdtagja, hozzàtartozoja, az ne is olvassa. Magam részéröl két làbbal tiporlom a tradiciokat, ily modon kotyvasztva. Viszont a mosatlan edényeket teljesen a minimumra redukàlva, ami nem elkerülendö szempont.

Nagy làbasban olajon futtassuk meg a nagyobb hus szeleteket, forditsuk meg öket, és szorjuk rà a felapritott hagymàt, zellerszàrat, paprikàt, vagy amit ezekböl szàndékozunk, de ha lehet, ne a hagymàt hagyjuk ki. Szorjuk meg soval, borssal, örölt köménnyel, fahéjjal és ras el hanout-tal, vagy annak valami helyettesitöjével, ha nincs kéznél. (ras el hanout ITT mint làbjegyzet) Öntsünk alà vizet, hogy ellepje, és àlljunk neki a maradék zöldségek nagyobb darabokra vagdalàsàhoz, amig felforr mindez. Nem kell cicozni a zöldségekkel, nagyjàbol jo lesz az, dobjuk az egészet a fazékba a doboz leöblitett csicseriborsoval és a paradicsommal és befedve pàroljuk szépen jo egy oràt. Ha a bàràny többet kivàn, hàt többet is.

Az olyan zöldségeket, mint a zöldbab, vagy zöldborso a vége elött tiz perccel adjuk csak hozzà, legyünk türelemmel.

Ha megfött, kostoljuk meg és izesitsünk utàna, ha szügséges, tàlaljuk a hasznàlati utmutatàs alapjàn elkészitett kuszkusz-buzadaràval és csipös paprikakrémmel.

Soha, hangsulyozom soha, semmilyen körülmények közt ne tàlaljuk hozzàértö vendég szàmàra! Ne feledjük, hogy hamis!

2 megjegyzés:

  1. es ez tenyleg finom??meg soha nem ettem,bevallom......Zita

    VálaszTörlés
  2. De màr mér ne lenne finom?! Ha a franciàk egyik legkedvencebb étke?! Làttàl mà francijàt gasztronomijai kérdésben tévedni?!
    Vagy inkàbb affelöl érdeklöcc, hogy a hamis vàltozat ehetö-e? Ehetö. Nyugodtan probàld ki egyszer. Kétszer lehet nem fogod. De nagyobb csalodàs sose érjen! Pusszantlak Zita

    VálaszTörlés