2011. március 8., kedd

Crostini stracchino e salsiccia - Stracchinós-kolbászos pirítós



Ez egy roppant egyszerű toszkán recept, előételként szerepel az étlapokon, és szerencsére mindössze három belevaló kell hozzá. (ezt egy sikkes helyen úgy mondták volna, három hozzávaló kell bele, de ez nem az a sikkes hely, és én sem az a sikkes lény vagyok.) Előétel vagy sem, elfuserált konyhatündérként nem fogásokban, hanem mennyiségekben gondolkozom.
De lássuk a receptet!

Crostini salsiccia e stracchino - Kolbászos-stracchinós melegszendvics


Belevalók: azonos mennyiségű nyers, fűszerezetlen kolbász és stracchino, sótlan toszkán kenyér

...és a stracchinónál rögtön el is akadunk. Mi a fene ez? Nos, ez egy lágy, enyhén savanykás ízű, érleletlen sajtféleség. Nehezen lehetne bármilyen magyar sajthoz hasonlítani, abban pedig nem vagyok biztos, hogy minden sarki közértben fellelhető. Bátyám egyszer a krinolinformájú Camping sajthoz hasonlította az ízét, én három lábbal tiltakoztam, de mivel jobb nekem sem jut eszembe, fogjuk rá, hogy messziről, hunyorítva és alkoholos befolyásoltság alatt hasonlítanak. Iszákosok előnyben vannak tehát, egy üveg vodka után tök mindegy, mivel helyettesítik, akár a tapétaragasztó is megteszi...

Tehát, kedves elfuserált gasztrokísérletező, első dolgod, hogy stracchino-felfedező körútra indulj. Utad nem kell, hogy egyből a "Különleges toszkán sajtok és egyéb ragasztóféleségek" című boltba vigyen, az túl egyszerű lenne. Menj be inkább Babi néni sarki tejboltjába, úgy izgalmasabb lesz. Kérdezd meg: " Van stracchino sajtja, Babi néni? " Mire Babi néninek néznie kell egy akkorát, hogy megfelelő hasonlat eszembe sem jut... Te meg szépen továbbmehetsz, folytathatod a kutatómunkát. A baj ott kezdődik, ha Babi néni nem néz nagyot, helyette kihúz a kötényéből egy "stracchino" feliratú tejterméket. Tégy úgy, mintha meg sem láttad volna! Szaladj el! Ne vedd meg! Túl egyszerű lenne így! Miféle kutatás az ilyen??? Így olyan lenne, mintha a palentológus reggel felkelne és azt mondaná: " Úgy unatkozom, megyek, kiások a kölyök homokozójából egy mamut csontvázat" ...ásni kezd, és rátalál a mamutra! Vagy olyan, mintha a tudós virológus így kezdené a napot: " Kéne már egy Nobel-díj, megyek, bekeverek egy Aids-védőoltást " ...és bekever egy aids-védőoltást. Vagy vegyük Signora Martinit, az Önkormányzati Zöldségfelelőst. Este kinéz az ablakon, felsóhajt, hogy " össze kéne varrni az ózonlyukat ", tűt-cérnát ragad és összevarrja az ózonlyukat! Hát hova vezetne ez, kérem szeretettel? Hol van itt az izzadás, hol van itt az izgalom, hol van itt a kutatómunka??? Ez az izzadás, az izgalom és a kutatómunka halála lenne! Az emberiség halála! Hallgass rám, kedves kísérletező gasztrosárkány, menj be egy tucat boltba, ne találd meg rögtön, amit keresel! A legjobb, ha egyáltalán nem találod meg! Akkor bátran megveheted az első utadba tévedő Camping sajtot vagy tapétaragasztót. Mennyei érzés lesz tudni, hogy már csak a kolbász és a kenyér megvásárlása van hátra. Előfordulhat, hogy éppen csak agyonpaprikázott, főznivaló kolbászt találsz, de ne csüggedj! Több megoldás létezik:

1. kémiai vagy manuális úton eltávolítod a fűszerrészecskéket

2. fütyülsz rá, hogy fűszeres, és így használod fel

3. azonos mennyiségű darált sertéshúst veszel. A bélre úgysem lesz szükségünk.

Megvan tehát a kolbász is. Marad a sótlan toszkán kenyér beszerzése. Hát ezzel ne is próbálkozz Magyarországon. A kenyér házilag történő sütésétől is óva intelek, kivéve, ha fatüzelésű a kemencéd. Az igazi, hamisítatlan toszkán kenyér ugyanis szigorúan fatüzelésűben sül. De a kenyértéma külön bejegyzést érdemel, most nem mennék bele mélyebben. Javaslatom: bátran helyettesítsd a sótlan toszkán kenyeret jófajta, sós, magyar kenyérrel. Magyar gyomornak különben is jobban fekszik az olyan.



És most lássuk a készítési módot. Vigyázat, bonyolult!

Nyisd szét a kolbászt, majd egy kanál, ( ha nincs kanalad, villa is megteszi) segítségével kapard ki belőle a húst. ( a mócsingokat is) Ezután fogd a stracchino sajtodat, - vagy a Camping sajtot vagy a tapétaragasztót, ha ittál - és durva mozdulatokkal keverd össze a belevalókat. Hangsúlyozom, durván, nehogy krémsimára keverd, maradjanak benne nagyobb sajt- és kolbászdarabok! Így lesz rusztikus és igazán toszkán. Sózzad, borsozzad. ( van aki meg is kóstolja, de én nem eszem nyers húst, a gyomrom még nem elég rusztikus a nyers hús befogadására, de dolgozom rajta ) Ha kész, kenegesd meg a masszával a kenyérszeleteidet, és told pár percre a forró sütőbe. Hogy hány percre, meg nem mondom, lényeg, hogy ne süsd túl, nem kell kiszáradnia, akkor jó, ha még kicsit folyik a sajt. És kész, ehető!



Sok sikert! ( ...és további jó egészséget, elsősorban a tapétaragasztó mellett voksoló kedves konyhatündéreknek)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése