2011. március 11., péntek

Csicsericsibe és az ö làbjegyzete

Az én gyerekeim nem szeretik a hust. Ezt még itt a blog elején leszögezem.
Az okok igen vàltozatosak,egyàltalàn nem gusztusosak, ugyhogy felesleges kitérni ràjuk, nem is teszem.

Hosszu évek kitarto munkàjàval, rengeteg csellel, könnyel és nem kevés zsarolàssal sikerült pàr dolgot elfogadtatni velük, amiben hus van, mint példàul és elsösorban a csirkét. Mert a csirkében hus van, ezt màr egy évesen is tudjàk, nem lehet elölük titkolni.

A csirke marad a gyerkök àltal legjobban elfogadott hus -és az anyukàknak az elkészités legnagyobb skàlàjàt nyujto is egyben. Jomagam elképesztö sok bevàllt recepttel rendelkezek rà, a kifogyhatatlan ötletekröl és variàciokrol nem is beszélve.

Tegnap mazsolàval került a csibe a fazékba. Volt màr egy közepesen népszerü csicsericsibe receptem elözö életemben is, de a napokban egy fözöcske havilapot forgatva hirtelen megvilàgosodott pàr dolog elöttem, és egészen ujraértékelödtek a szàrnyas dolgok szàmomra, magyarul a tüzhely elé àlltam és improvizàltam.
Maga a tény, hogy pàr hete igazi kabil kuszkuszt ehettem sokat javitott az eredményen, ugyanis még akkor beszereztem egy nagy tasak Ras el Hanout keveréket. Ö lesz majd a làbjegyzet.


Csicsericsibe

- csirke, minden mennyiségben, lényeg, hogy a darabok egyforma nagysàguak legyenek, többet ne vàrjunk el egy csirkétöl

- egy kisebb doboz konzerv csicseriborso

- egy jofej hagyma

- jo két marék mazsola

- marék mandula

- aztàn so, meg bors, kakukkfü, olaj, viz, ras el hanout és esetleg étkezési keményitö és citromlé

Kezdetnek, készitsük elö a csirkét a fözéshez. Természetesen nem pszichologiai felkészitésröl van szo. Tisztitsuk meg, vàgjuk fel, mit tudom én, mindez annyira az ember izlésétöl függ. Személy szerint megpucolnàm azért, ami a tollakat illeti. Rajta hagyhatunk viszont itt-ott egy kis bört. Ne fàzzon.

Forrositsunk olajat és dobjuk rà a csibét, hagy szoljon, piritsuk jol oda azt a kevés bört, amit rajta hagytunk. Ha szép a szine, forditsuk meg, szorjunk rà egy jofej hagymàt, kockàkban, aztàn ha alakul sozzuk és borsozzuk, majd rendezzük el izlésesen a fazékban, szorjuk meg jo evökanàl ras el hanout keverékkel, kakukkfüvel, dobjuk rà a konzerv csicseriborsot, jo két marék mazsolàt, és némi mandulàt.
Tudom, a mazsola a gyerkökben gyanakvàst ébreszt. A csirke mellett a felnöttekben is. Nos, ezügyben nem aggodnék, a fözés alatt szép kerekre duzzadnak, megszivjàk magukat a füszerekkel, és ha vilàgosabb àrnyalatot vàlasztunk belölük, a végére a sajàt anyjuk meg nem különbözteti öket a csicseriborsoktol a tànyérban. Ha a gyerkö mégis kiszurja a mazsolàt, legalàbb jol elszorakozik a vacsoràval, mire kivàlogatja.
Öntsünk a csibe alà egy pohàr vizet, hogy kàbé félig ellepje, és fedö alatt pàroljuk puhàra. Fél ora elég kell legyen, ha jol megfuttatuk még az elején az olajon. De lehet sokàig is pàrolni, jo puhàra, ez a recept alkalmas a szétfözésre abszolut.

A csibe ebben a stàdiumàban màr abszolut fogyaszthato.
De én ajànlom, hogy süritsünk a szoszon kicsit. Egy kiskanàl étkezési keményitö vizzel és egy citrom levével kikeverve sokat javit az eredményen, garantàlom.

Köretnek kötelezö a kuszkusz, ha az embernek elvei vannak, és ragaszkodik a logikàhoz a tànyérjàban. De amugy szerintem jo lehet rizzsel is. Vagy bàrmilyen pàrolt zöldséggel, friss kenyérrel.

Az a gyanum, hogy ez a recept halbol is kivitelezhetö, és az izlelöbimboim azt sugjàk, hogy nyugodtan vàgjunk bele, én elöbb-utobb bele fogok. Aki fanatikus Dexter rajongo, probàlkozhat Hall-lal is.

Végül pedig a beigért làbjegyzet.
A Ras el Hanout. Mi a fene is az. Nos, az arab füszerek bestsellerje. Eszak Afrika curry-je. Technikailag nem füszer, hanem keverék. Egy fajtiszta Ras el Hanout minimum 24 füszerböl van kikeverve. A boltiban jo ha van hat, de legalàbb a legfontosabb hat! Meleg, egzotikus, szép szinü, igazi téli füszer, de nem csip.
Amennyiben nem talàlunk sehol, hiàba kerestük, hasznàljunk helyette a mellékelt gyors listàbol legalàbb hatot-hetet, örölve:
Kurkuma, koriander, kömény, gyömbér, paprika, sàfràny, kardamon, szerecsendio, szegfüszeg, fahéj...

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a célzást, feltétlenül Hallal fogom elkészíteni! De ha ő úgy szereti, csirkét is teszünk majd bele. Hallal. Kérhetek fotót? Vagy bízol a képzelőerőmben? 24 szál rozmaringgal helyettesíthetem a 24 féle fűszert?

    VálaszTörlés
  2. Lefotoztam neked direkt a hideg maradékot, pusszantlak. Ami még nem jelenti, hogy nem bizok a képzelöerödben.

    VálaszTörlés
  3. csicseriborsot eletemben nem foztem,ki kellene probalni....pusszancs

    VálaszTörlés