2011. március 21., hétfő

Nutellás "tiramisù"

A látszat ellenére ez a sikerült verzió


Megigértem, hogy megosztom veletek egyik saját találmányomat: a nutellás tiramisu-tortát. Legutóbb ugyan sikerült alaposan elrontanom, így a végére csak egy nutellás bigyó néven anyakönyvezett édesség lett belőle, de sebaj. Rosszul állt a Hold és a Toszkán sem viselkedett túl rendesen.
Mostanáig összesen háromszor készítettem, ebből csak egyszer lett esztétikailag élvezhetetlen, ami nálam nagyon jó eredmény! Az ízére viszont egyszer sem lehetett panasz, az tulajdonképpen elronthatatlan. Külső megjelenésének elcsúfításához is különös tehetség szükségeltetik, én ilyennel büszkélkedhetem.
Belegondolva, remekül el tudom képzelni a szóbanforgó nutellás tiramisut pohárdesszert formában is...sőt, talán így tudom igazán elképzelni, legközelebb ki is próbálom!
Most a bonyolítás végett a tortás változattal kezdem, a pohárdesszert egyértelműen kevesebb odafigyelést és ügyességet igényel. Ész nélkül is könnyedén elkészíthető.

Belevalók:

1 csomag babapiskóta (persze csomaga válogatja, kb. 5o-6o db. babapiskóta, a ducibb fajta, ha a vékonyabbat veszed, inkább csak 4 dl. tejet adj a pudinghoz)

1 zacskó főznivaló, csokoládés puding

5 dl tej

4-6 csésze erős fekete kávé

2 dl tejszín

1 pohár ( 2oo g ) nutella

Anyagok beszerzése

Azt hiszem, ezúttal nyugodt lelkiismerettel ajánlhatom Babi néni sarki közértjét. Ha nem is kapsz meg mindent, talán elkerülöd a szemmel verést, és babi néne fekete mágiájának sem leszel főszereplője.
Magyar sógornőm, született K. Tünci legutóbbi itt tartózkodása során hosszasan panaszolta, hogy Magyarországon mostanában nem lehet jó minőségű babapiskótát kapni megfelelő áron. Ezért javaslom, óvatosan tedd fel Babi néninek a kérdést: " Mondja Kedves Babi néni, van-e valamilyen jó és olcsó babapiskótája? Esetleg gyenge minőségű olcsója? Természetesen valami rossz, de drága is tökéletesen megteszi! " Így kell beszélni Babi nénivel! Ennél a receptnél úgy sincs nagy jelentősége se a méretnek, se a szívóképességnek. Az árnak talán, de aki Babi nénihez jár, ne akarjon túl sokat. Babi néne pedig természetesen megtalálja a neked való piskótát! Térül-fordul, majd visszatér egy csomag Babi-piskótával. Megkéri az árát, de az összes szentekre esküszik, ilyen jót még nem ettél, te pedig hiszel neki. Vegyél még nutellát is: Nutella feliratút. Mogyorókrém esetén csak legvégső elkeseredettségedben vedd meg a  mogyorómorzsolgató Bani nénit ábrázoló terméket! A puding esetében is ragaszkodj a Dr. Oetkerhez, mégpedig a cukrozatlan fajtához! Kiváló receptem házilag hozzáadott cukrot nem tartalmaz, eleget adtak már gyárilag a nutellához és a piskótához. Hidd el, ennél többre nem lesz szükség. Ha nincs Oetker, azért vehetsz másmilyent is, de én figyelmeztettelek! Jöhet a tejszín. Tejszínek esetében többnyire ragaszkodom a minőségi, friss típusúhoz, jelen esetben viszont tökéletesen megteszi egy tartós fajta is, ugyanis nem kell felvernünk. ( Természetesen ettől függetlenül habtejszínre lesz szükség, nem főzőre. És végül, de elsősorban: cukrozatlanra!) . Ha nincs kávéd, vegyél azt is. Valami olasz márkát javaslok, de ha nincs, jó lesz a "Babi pörkölt kávé" is.  Végre bevásároltál! Ráadásul mindent egy helyen, ilyen is ritkán fordul elő, ha engem olvasol!  Otthagytad ugyan Babi néninek az egész pénztárcádat, de bízol a saját márkákban, így elégedetten bandukolhatsz haza.

Előkészítés:

Vízgőz felett főzd meg a pudingodat fél liter tejjel. Ne hallgass a dobozra, ne tégy bele cukrot! ha nem találsz otthon vízgőzt, esetleg közvetlen tűzön is készítheted. Lábost azért keress mindenképpen. Vigyázz, ha tűzön főzöd, oda ne kozmáld!  Mikor már jó sűrű, add hozzá a tejszínt és a nutellát, majd azokkal is keverd simára. Kapcsold le a tüzet. Vagy a vízgőzt. Hűtsd le jól! ( ne aggódj, ha kicsit hígabb lesz a vártnál. Kövesd az utasításaimat, ne tégy úgy, mint én legutóbb, és nem lesz baj! )

Főzz le jó pár csésze erős feketekávét.

Torta összeállítása:

Fogj egy szép, vagy ízlés szerint egy ronda tálat. Keress egy megfelelő méretű tortaformaperemet. Tedd a tál közepére, majd béleld ki kávéba mártogatott piskótával. A hézagokat is igyekezz kitömni, ha kell aprítsd a piskótát!

A sor piskótára öntsd rá a nutellás krém felét. Erre újabb sor kávés piskóta kerül, majd a tetejére a maradék krém. Figyelem: a krém ilyenkor még híg, de később, úgy 3-4 óra hűtés után a piskóta remekül magába szívja a felesleges nedvességet.
Felmerül a kérdés, mit tudtam én ezen legutóbb elrontani? Nos, kicsit fáradt lehettem, eszemnél sem voltam igazán, a Hold is rosszul állt, Toszkán sem volt kéznél, a tojásaim is záp- és szalmonella-gyanúba keveredtek. Ezek után már nem is olyan meglepő, hogy előre nem megfontolt szándékkal, hirtelen felindulásból a rétegezés kellős közepén lekaptam a karimát a kulimászról, minek egyenes következtében az egész torta szépen és egyenletesen elterült a tál közepén.
Az elrettentő példa


Te semmiképp ne tégy így, ha éppen beszámtíhatatlan állapotban, vagy izgatószerek komplex melléghatásai alatt leledzel, inkább pohárdesszertet készíts!
Legalább 3-4 óra hűtés után végre óvatosan leemelheted a karimát. Ha maradt ki piskótád, vágd félbe őket, majd rakd körbe velük a torta szélét. Fogyasztás előtt hintsd meg a tetejét kakóporral! Esetleg virágokat is ültethetsz, és csokoládét is csurgathatsz a tetejére, ahogy fenti képen látható. Vagy ízlés szerint bárhogy díszíthető.

 Pohárdesszert:  (beszámíthatatlan állapotban is elkészíthető)

Fogj pár poharat és rétegezz: kávés piskóta, krém, kávés piskóta, krém...stb. A tetején krém legyen.


Ps.


Amennyiben gyermekeknek (is) készül a desszert, és aggódsz a koffeintartalom miatt, több variáció közül választhatsz:


1. Mártogatáshoz használj koffeinmentes kávét


2. Mártogatáshoz ne használj kávét, helyette valami savanykásabb szörpöt, befőttlét. ( nem lesz ez így túl édes? )


3. Mártogatáshoz ne használj kávét, inkább alkoholba fojtsd piskótáidat. Vagy az alkohol is tiltólistás?


4. Mártogatás helyett főzd hígabbra a pudingot. Mondjuk 5 dl helyett használj 
6 dl-t. ( ebben az esetben nem vállalom a felelősséget a torta állóképességéért)


5. Ne izgasd magad feleslegesen! A csokis puding és a nutella már önmagában is annyi koffeint tartalmaznak, az a pár csepp kávé már nem oszt, nem szoroz!




Maradok szeretettel,


ÁghIcátok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése