Bele- és hozzávalók: 1 db toszkán anyós ( elhagyható, ha minket olvastok)
1 db kotyogó
kávé
kristálycukor
pohár
kávéscsésze, kanál, ilyesmi
Elkészítés: Ha van kéznél egy cuki toszkán (esetleg olasz) anyósod, kérdezd meg tőle! Ha nincs ilyened, ne csüggedj! Az enyém már elárulta nekem a titkot, én pedig szívesen megosztom veled, ha rendszeres olvasónk vagy, és feliratkozol a követők közé! Aki nem így tesz, most csukja be a szemét! Vigyázz, az informatika ördöge vagyok, simán ki tudom deríteni, ha csalsz! Tehát, a hagyományos módon elkészíted a kávédat. Ha megkérhetlek, ne tömködd agyon azt a szerencsétlen szűrőt, nem illik! Ettől nem erősebb, hanem csak égettebb lesz a kávé! Tedd fel rötyögni a kotyogódat! Közben tegyél egy pohárba kb. 3-4 kávskanálnyi kristálycukrot! ( a mennyiség a kotyogó méretétől függ)
Lehetőleg üvegpohár legyen: 1. abban jobban látod, mi a helyzet
2. anyósom is így szokta. Ragszkodjunk a hagyományhoz, ha lehet!
Vigyázat! Tartózkodjuk a műanayag-, ill. papírpoharaktól!
Nos, megvan a cukros pohár, a kotyogód is melegszik. El ne menj a közeléből! Árgus szemekkel figyeld, és amint kifolyik az első pár csepp kávé, várjál egy kicsit, amíg kb. 2-3 teáskanálnyi mennyiség lesz a tartály alján! Ekkor fogd a kotyogód és azon melegiben öntsd a cukorra a kevés, ámde nagyon erős és fekete kávét!Figyelem! Az először kifolyó kávé jó csak! Ez a legerősebb, legfeketébb! Később már .............! Nem jut eszembe, csak csúnya kifejezés. Szóval később már nem lesz jó. A kotyogót tedd vissza a tűzre.
Most fogd a kis kávés- vagy teáskanaladat és energikusan kezdd el keverni a cukrodat az erős, elsőnek kikotyogott kávéddal! Energikusan! Minél krémesebbre vered, annál jobb! Kavard addig, amíg az összes kávé lefolyik a kotyogódban!
És kész! Tálalhatsz.. vagyis elkészítheted a csodát! Töltsd ki a kávédat egy csészébe, csurgass rá ízlés szerint 1-2 kiskanálnyi cukros kávét! Nem fogsz hinni a szemdnek, micsoda pompás, aranybarna, lágy, selymes, izgalmas, szexi réteg képződik a feketéd tetején!
Caffè alla Lucia - szerényen, anyósom után |
Hólabda vagy egyéb gasztroemigráns aprósütemény illik hozzá! ( Hólabdát majd később dobom.)
nincs kotyogom,csak veszhelyzetre.viszont fel fogom dobni hogy kell a mokonaval kavet fozni.
VálaszTörlésAzzal könnyű Páko asszony!
VálaszTörlés