2011. március 20., vasárnap

KV idő - "caffè espresso" kotyogóval???


Igen! Ha minket olvasol még ez is lehetséges!

Bele- és hozzávalók:  1 db toszkán anyós ( elhagyható, ha minket olvastok)

                                 1 db kotyogó

                                  kávé

                                  kristálycukor

                                 pohár

                                 kávéscsésze, kanál, ilyesmi

Elkészítés: Ha van kéznél egy cuki toszkán (esetleg olasz) anyósod, kérdezd meg tőle! Ha nincs ilyened, ne csüggedj! Az enyém már elárulta  nekem a titkot, én pedig szívesen megosztom veled, ha rendszeres olvasónk vagy, és feliratkozol a követők közé! Aki nem így tesz, most csukja be a szemét! Vigyázz, az informatika ördöge vagyok, simán ki tudom deríteni, ha csalsz! Tehát, a hagyományos módon elkészíted a kávédat. Ha megkérhetlek, ne tömködd agyon azt a szerencsétlen szűrőt, nem illik! Ettől nem erősebb, hanem csak égettebb lesz a kávé! Tedd fel rötyögni a kotyogódat! Közben tegyél egy pohárba kb. 3-4 kávskanálnyi kristálycukrot! ( a mennyiség a kotyogó méretétől függ)
Lehetőleg üvegpohár legyen: 1. abban jobban látod, mi a helyzet
                                            2. anyósom is így szokta. Ragszkodjunk a hagyományhoz, ha lehet!
Vigyázat! Tartózkodjuk a műanayag-, ill. papírpoharaktól!

Nos, megvan a cukros pohár, a kotyogód is melegszik. El ne menj a közeléből! Árgus szemekkel figyeld, és amint kifolyik az első pár csepp kávé, várjál egy kicsit, amíg kb. 2-3 teáskanálnyi mennyiség lesz a tartály  alján! Ekkor fogd a kotyogód és azon melegiben öntsd a cukorra a kevés, ámde nagyon erős és fekete kávét!Figyelem! Az először kifolyó kávé jó csak! Ez a legerősebb, legfeketébb! Később már .............! Nem jut eszembe, csak csúnya kifejezés. Szóval később már nem lesz jó. A kotyogót tedd vissza a tűzre.
Most fogd a kis kávés- vagy teáskanaladat és energikusan kezdd el keverni a cukrodat az erős, elsőnek kikotyogott kávéddal!  Energikusan! Minél krémesebbre vered, annál jobb! Kavard addig, amíg az összes kávé lefolyik a kotyogódban!
És kész! Tálalhatsz.. vagyis elkészítheted a csodát! Töltsd ki a kávédat egy csészébe, csurgass rá ízlés szerint 1-2 kiskanálnyi cukros kávét! Nem fogsz hinni a szemdnek, micsoda pompás, aranybarna, lágy, selymes, izgalmas, szexi réteg képződik a feketéd tetején!

Caffè alla Lucia - szerényen, anyósom után

Caffè alla Lucia néven kínáld!

Hólabda vagy egyéb gasztroemigráns aprósütemény illik hozzá! ( Hólabdát majd később dobom.)
                           

2 megjegyzés:

  1. nincs kotyogom,csak veszhelyzetre.viszont fel fogom dobni hogy kell a mokonaval kavet fozni.

    VálaszTörlés