2011. március 15., kedd

A sokoldalú mosogatógép

Szállóvendégeimről elmondható, hogy az igényesebb kategóriába tartoznak minden területen, pechemre kulináris értelemben is. Tudják, mi fán terem a "tramezzini", fűszernövényeket nevelgetnek az ablakukban, étkezéshez terítőt és evőeszközöket használnak, kínaihoz pálcikát, és egy csomó gasztronómiai szakkifejezéssel is tisztában vannak. Ezek után nem meglepő, hogy vacsorára is igényt tartottak.
Hely- és időhiány miatt úgy döntöttem, hirtelen sült csirkemellel próbálkozom, ( igen, igen, ezt szoktam rendszerint kiszárítani ) mellé pedig friss salátát tálalok. Könnyű, egészséges vacsora. Nem panaszkodásképpen, de bátyám jelentősen kivette részét az előkészületekből.Mivel igen bonyolult elkészítési módról van szó, képekkel igyekszem érthetőbbé tenni a lépéseket.
Először is, megmostuk a salátát.
Ha tehetjük, válasszuk a higienizáló üzemmódot!


Amennyiben nem rendelkezünk mosogatógéppel, esetleg a hagyományos módon is megtisztíthatjuk a salátát.

"Udvarias" márkájú salátánk (insalata gentile, az olaszul tanulók kedvéért)  megmosása után a csirkemellszeletek következtek. Természetesen ezeket is jól megmossuk. Amennyiben konfitálási szándékaink lennének, természetesen 7o fokos mosogató- és konfitálóprogramot választanánk. Most azonban csak a tisztára mosás a célunk, így megelégszünk egy alacsonyabb hőfokkal.
Míg a mosogatógép dolgozik, álmodozhatunk egy kicsit a konyhapultra támaszkodva. Én Hallal álmodtam, és csoda történt, a munkaapulton is megjelent a képmása!
 A program végeztével hozzáláthatunk a sütéshez. Tetszés szerint befűszerezzük a csirkemelleket. K. Tünci borssal szereti, ha ő is vendégetek, feltétlenül tegyetek rá!
Kis serpenyőben kevés olajat hevítünk. Én kicsit sok olajat hevítettem a kis serpenyőmben, de megoldottam: menet közben a mosogatóba locsoltam a felesleget. Sajnos pár mell is csúszott, de bátyám nem vette észre, így azokat gyorsan visszatettem a serpenyőbe, ami esetemben teflon. Késsel vagy ollóval bevagdosva ellenőrizzük, átsült-e a húsunk. Amint sültnek találjuk, tegyük tányérra. Inkább maradjon enyhén rózsaszín a közepe, mint ne. Ne törekedjünk hófehérségre, az csirkemellek esetében sajnos egyet jelent a kiszáradással.

A látszat ellenére nem combok a mellek, hanem tényleg mellek. Ha nem kapunk combformájú melleket, de ragaszkodunk hozzá, bátran essünk neki az ollóval. Természetesen előtte rajzoljuk meg. Alkoholos filctollat javaslok.

Sültek és sületlenek

A mellek elkészülte után azonnal tálalunk. Sikkes vendégeknek porciózzunk. Egy szelet hús mellé egy maroknyi saláta dukál. Marok helyett használhatunk salátaszedőt, kanalat, villát. Amit akarunk. Sikkeseknek tányérra porciózás után sózunk, olajozunk. Ha valaki külön kérvényt nyújt be, esetleg balzsamecettel is meglocsolhatjuk. Vigyázat! Sokan nem szeretik! Másnapos pizzával és sárga rózsacsokorral kínáljuk.

Gyermek tekintetével nem foglakozunk. Ő nem ért hozzá.

 Jó étvágyat kíván:

ÁghIca

2 megjegyzés:

  1. utalom a csirkemellet...marmint nem szeretem,nem varj semmit a bankszamladra

    VálaszTörlés
  2. Ön viszont, kedves névtelen Fekete Pakone felírhat a listájára egy óriási seggberúgást! Szégyellje magát!

    VálaszTörlés