2011. március 16., szerda

Cikoria

Na ezt add be egy gyereknek!!!
Nem lesz könnyü!
Nekem meg ràadàsul hàrom is van.


A cikoriànak csak a neve vicces. Amugy igazi kihivàs egy anyukànak.
Hogy a nyulak imàdjàk, az nem elég meggyözö ok a kiskoruaknak a cikoria fogyasztàsàra. Hogy apuka is imàdja, az egyenesen gyanus.
Hogy vicces neve van, az sajnos csak magyarul igaz. A magyar definicioja még jobb: "A cikoria a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó növényfajta, a mindenütt előforduló mezei katáng (Cichorium intybus) nemesített változata." Ettöl egyenesen elmegy az étvàgy. De mondatnak kiràly.


Nincs az a szosz, amibe bele lehetne fojtani. Ugyhogy nem is töröm magam a részemröl, vagy sonkàba csavarva csöben sütve probàlkozom, vagy flamand modra. Ja, a flamandok nagy cikoria drukkerek, aminek az oka vagy kulturàlis lehet, vagy genetikus, mindenesetre hallgassunk ezügyben bàtran ràjuk.


Cikoria flamand modra:


- cikoria, egészen pontosan a hajtàs maga, nem a gyökérröl lesz szo


- egy doboz sör


- és kiegészitök, ugymint névszerint: bors, egy gerezd fokhagyma, egy marhahusleveskocka és reszeltsajt, vagy amit akartok


Ha jol meggondoltuk, és tényleg el vagyunk rà szànva, hàt fogjunk bele, de a gyerköknek az életben izleni nem fog.
Tisztitsuk meg a cikoriàt. (Ha nagyok, vàgjuk öket félbe.) Futtassuk meg öket egy kanàl forro olajon, öntsük fel a doboz habzo sörrel, dobjunk bele egy leveskockàt, ami a sozàst feleslegessé teszi mellesleg, egy gerezd fokhagymàt ha szeretjük, és fedö alatt pàroljuk puhàra, értek ezalatt husz perc csendes rotoygàst. Részemröl mindig megszorom egy kis kanàl cukorral, hàtha, de keserünek keserü marad, a cukorra fittyet hànyva.





Pakoljuk a pàrolt cikoriàt tüzàllo tàlba, öntsük rà a levet, szorjuk meg borssal, reszelt sajttal, esetleg zsemlemorzsàval, és toljuk a sütöbe, amig szépen megpirul, mondjuk probàlkozzunk 200°C-on husz perccel.




Tehetünk bele sonkàt, lapkasajtot, tejfölt is, megszorhatjuk magokkal és akkor önàllo vacsorànak is megàllja a helyét. Màr ha a csalàd hajlando megenni. Olasz felnött izlésnek azért nem okoz gondot ez az izvilàg, de hàt nem lehet mindenki flamand.

2 megjegyzés:

  1. Végre egy használható recept cikóriára! Köszike!

    VálaszTörlés
  2. most jottem ra,igy latva melyik az a cikoria,juhhhhe,anyos parolva csinalja amugy.es en megeszem szivesen.de a gyerekkel etetni meg nem probalkoztam,ami kesik,nem mulik...

    VálaszTörlés