2011. március 22., kedd

" La Schiacciata " .....all'olio



Ez most nem a sütemény, amiről már szó volt.
Akkor mi az ördög?

Errefelé Toszkánában a "schiacciata" ( ejtsd szkjáccsátá )amolyan gyűjtőfogalom. Hívnak így sütit, hívnak így egy bizonyos sótlan, kemény, lapos kenyeret...és itt van a címben is szereplő "schiacciata all'olio". De ettől még mindig nem lettél okosabb. És ha azt mondom, "focaccia"? Így már dereng valami? Ebben a formában szinte egészen biztosan találkoztál már a fogalommal. Éppenséggel főszereplőnk is egyfajta focaccia, de ahogy egy magára valamit is adó toszkán csak schiacciatának hívja, én is maradok régióbeli megnevezésénél. Több formája létezik, de a legnépszerűbb a klasszikus fajta : a nagy, lapos, finom olivaolajjal megkent, gazdagon sózott pékáru. Önmagában is nagyon finom, gyakran látni gyerekek, felnőttek, kicsik és nagyok kezében, csak úgy, mert jó. Szendvicsnek elkészítve meg valósággal mennyei! Illik bele tulajdonképpen mindenféle felvágott, sajt, zöldség, saláta, párolt gomba, nyers gomba, konzerv tonhal, tényleg szinte bármivel töltheted, csak a fantáziád és az étvágyad szabhat határt.

Elkészítése roppant egyszerű, és otthoni sütőben is nagy sikerélményt nyújt készítőjének.

De lássuk a bele- és tennivalókat!

Belevalók:

5oo gramm kenyérliszt

25 gramm élesztő

1o gramm só a tésztába, és kb. még egyszer ennyi a tetejére

kb. 3.5 dl víz

olivaolaj a kenéshez ( figyelem, itt valóban szigorúan OLIVAolaj használandó! )

Az élesztőt egy teáskanál kristálycukorral felfuttatod fél pohár langyos-meleg (nem forró! ) vízben.
Amíg az élesztő a pohárban dolgozik, egy nagy tálba teszed a lisztet, összekevered a kb. 1o g sóval, a közepébe krátert képezel a kezeddel.  Amint az élesztő felfuttott, ( vagyis amikor már kezd habosodni ) beleöntöd a lisztbe a maradék meleg vízzel együtt. Kézzel energikusan gyúrni kezded. Ez most kelt tészta, gyúrásához meleg végtag javasolt, van aki szerint a magamfajta hidegkezű jégcsap-menyecskék az életben nem fognak jó kenyeret sütni. Nos, ezt is meg kell cáfolnom: kevés dolgot tudok a konyhában, de a kenyér- és schiacciata sütés hűllő származásom ellenére sem okozott gondot soha! Kikérjük magunknak a rágalmat, én és a jeges kis kacsóim!
 Személy szerint én az egykezes gyúrás híve vagyok, így tanította az anyukám, praktikai okokra hivatkozva. És igaza van, jól jön egy szabad és tiszta kéz a konyhában! Készülj fel rá, biztosan akkor csönget a postás, akkor csörren meg a telefon vagy éppen akkor jön rád a viszketés, amikor könyékig tésztás vagy már.  A kétkezes gyúrást csak a három kézzel együttélő egyedeknek ajánlom tisztelettel.
Jó 5-1o percig gyúrd legalább a tésztát, az edényben kezdd, aztán, amikor már nem ragad annyira, bátran folytathatod a gyúródeszkán.  Ha ragad, alálisztezhetsz természetesen. Jól csapkodd oda a deszkához, dobáld, húzzad, tekerd, csomagolj bele minnél több levegőt!
Ha büszke dagasztógép tulajdonos vagy, használd ki a szerencsét!
Ha már elég sima és ruganyos a tésztád, formálj cipót belőle, és keleszd hőmérséklettől függően 4o-6o percig. Eddig tulajdonképpen úgy jártál el, mintha kenyeret sütnél. (már csak azért is, mert tényleg kenyeret sütsz, csak kivételesen Schiacciatának fogod hívni). Éppen csak egy kicsit lágyabb, mint egy átlagos kenyértészta, bár ez sem igaz minden esetben, inkább csak az olasz kenyértésztához hasonlítva.
Amikor kb. másfél-kétszeresére kelt a maszlag, kiolivázol egy nagy sütőtepsit. Nyújtófa segítségével kinyújtod, vagy ha ügyes vagy, kezeiddel kb.1 cm vastagra húzod a tésztát. Újabb 4o-6o percig hagyod kelni. Mikor ismét szépen felemelkedett, ujjaiddal benyomkodod a felületet. Még jobb, ha négy és fél éves gyerek ujját használod, az hegyesebb és vékonyabb. Ha nem áll rendelkezésedre óvodás korú gyerek keze, esetleg kérj kölcsön egyet a szomszédtól.
Vörösre lakkozott ovis ujj lyukakat nyom a tésztába


Kb. 24o fokra előmelegített sütőbe tolod. (ha a sütődön van kenyér/pizza funkció, akkor a pizzát válaszd!) Kb. 15-20 percig süsd, de inkább addig, amíg roppanós, szép aranysárga nem lesz a teteje és az alja. Amint kész van, kiveszed a sütőből. Azon melegiben megkened olivaolajjal, sózod.



Melegen is finom, de ha szendvicsként kívánod felhasználni, várd meg, hogy kicsit kihűljön. Ekkor nagyobb négyzetekre vágod és máris töltheted ízlésed és lehetőséged szerint.

2. Változat

Ugyanezt a schiacciatát elkészítheted kis korongok formájában is, de ebben az esetben nevezd "schiacciatina"-nak. (Kis schiacciata - ejtsd szkjáccsátíná ) A megkelt tésztából a kezeddel nagyobb sárgabarack méretű cafatokat tépkedsz, kb. 1 centi vastagra széthúzod mindet, majd ugyanúgy jársz el, mint nagy testvérével. Ne törekedj tökéletes köralakra, minél szabálytalanabb, annál rusztikusabb: minél rusztikusabb, annál toszkánabb! Szintén 24o fokon sütöd, valamivel rövidebb ideig. ( 13,25-16,5 percig) Ugyanúgy, ahogy a nagyot: olajozod, sózod, azonnal fogyasztod vagy később töltöd.

Schiacciatina töltve

"Schiacciata" - tömegesen

Érdemes kipróbálni! Nagyszerű kiránduláshoz vagy piknikezéshez is!
És ne feledd! Nem focaccia, toszkán schiacciata, s mint ilyen, akkor jó, ha rusztikus!

Ps.

Bátran használhatsz a készítéséhez élesztővel kevert kenyérlisztet is. Ebben az esetben csak vizet és sót adsz a liszthez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése