2011. március 28., hétfő

Viva la ciccia! -( Éljen a husi! ) ...avagy La Bistecca alla Fiorentina

Ki mástól is származhat a fenti, mára szállóigévé vált felkiáltás, mint Olaszország legismertebb hentes-költő-mészárosától, a természetesen Toszkánában élő és tevékenykedő, méltán híres Dario Cecchinitől!
Ritka, ha nem egyedülálló, hogy valaki olyan áhítattal, olyan odaadással, szeretettel, olyan fennkölt stílusban képes beszélni egy darab húsról, annak minségéről, fajtájáról és származásáról, hogy még a legmegrögzöttebb vegetáriánusok is jó eséllyel kitérnek a hitükből! 
" To beef, or not to beef " Mondja Dario, valahányszor felszolgálja vendégeinek a "Bistecca alla Fiorentina"-t, ami tulajdonképpen a bífsztek firenzei megfelelője. Az igazi, a hamisítatlan firenzei marhabélszín csonttal felszerelt, legalább 3 ujjnyi magas, ( és itt nem holmi gasztromenyecske pálcikáiról, hanem jól megtermett hentesujjakról beszélünk!), és végül de elsősorban szigorúan rácson sül! Ha kedvet kaptál hozzá, a következőképpen járj el: 5 percig süsd az alját, fordítsd meg, újabb öt percig hagyd a rácson, majd állítsd az oldalára, számolj rá még öt percet, és készen is van! Kívül szépen bebarnul ilymódon, kirajzolódik a hús felszínén a grillrács minden csíkja, középen pedig élénk, rózsás színt kap.
Vigyázat: Tilos sütés előtt fűszerezni, olajozni, pácolni, marinálni! Amint leveszed a tűzről, nagyobb darabokra vágod, sót, olajat teszel mellé, ki-ki ízesítse saját belátása szerint.

" To beef or not to beef " ( by DarioCecchini)

N.B.

 Csak toszkán nyelvjárással felfegyverkezve lehet ilyen áhítattal beszélni egy darab húsról! Hiába, Dante, Boccaccio és a többiek szelleme örök és kipusztíthatatlan!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése