Majdnem elfelejtettem, hogy tegnap ígértem egy vaníliafagyi receptet. Ma szembesültem vele, hogy igazi vaníliát nem tartalmaz, csak a nevében, ezért utólag elnézést kérek.
Hozzávalók:
2 tojássárga
1 tojás
125 ml cukor ( ja, én is néztem egy nagyot, hogy űrmértékben adta meg, de biztos nyomós oka van rá, úgyhogy meg ne próbálja valaki grammban kimérni! )
5 g vaníliáscukor ( nyílván ettől lesz vaníliás fagyi )
4oo ml zsíros tej
15o ml tejszín
5 g liszt
Megmondom őszintén, eléggé gyanakodva nézegettem a belevalókat tegnap, amikor bekevertem a krémet. Ennyi tojást! És a liszt! Már csak a zsemlemorzsa hiányzik, és hívhatnánk akár rántott fagylaltnak is! Mindegy, megígértem, megcsináltam.
Előkészületek:
Sok tojást tartalmazó fagylalt esetében nem csak a tojásrántotta effektus okozhat gondot. A tojás eleve egy problémás élelmiszernek minősülő petesejt. Fokozottan igaz ez fagyik esetében, amikbe gyakran nyersen kerül bele. Ott van a szalmonella-fertőzés, ami ellen sajnos még nem találtam fel semmilyen hatékony védekezési módot. Szerencsénkre azonban létezik egy másik, tipikusan tojásokat támadó betegség, a Zápság. Szerencséről beszélek, mert ennek megállapítására igen egyszerű és hatékony módszert fejlesztettek ki a szexuális problémákkal foglalkozó szakemberek. Először piskótasütés közben mélyültem el a témában, erről már beszéltem is, itt: Valami bűzlik!
Tennivalók Pozitív záptojás teszt esetén:
Ha bármelyik tojásunk gyanúba keveredik, dobjuk ki, majd végezzünk újabb tesztet, újabb tojásokon.
Miután elvégeztük az elvégzendőket, elkezdhetjük fagylalt kisütését.
A tojást, a sárgákat, a cukrot, a vaníliáscukrot, a lisztet fehéredésig keverjük. Közben a tejet felmelegítjük, nem szabad forralni! A meleg tejet a tojásos masszához adjuk, majd az egészet 1-2 percig melegítjük lassú tűzön. Nem szabad most sem felforralni! Ha becsomósodna, kicsit átkeverjük a robotgéppel vagy botmixerrel.
Hűtőben egészen hidegre hűtjük. (én előző este készítettem el)
Ha hideg, hozzáadjuk a gyengén felvert tejszínt. Az egészet a fagylaltgépbe öntjük, 35-45 perc után kikapcsoljuk.
Mélyhűtőben fagyasztjuk.
Mélyhűtőn kívül fogyasztjuk.
Mélyhűtőben fagyasztjuk.
Mélyhűtőn kívül fogyasztjuk.
Vaníliát csak nevében és cukrában tartalmaz, ezért inkább Vanília Gagyi néven kínáljuk!
Mint látható, maga a készítés nem egy nagy ördöngősség...csak ezek a fránya tojások ne lennének! De sebaj, Zita most dobta fel a tojásmentes nutellás fagyi receptjét, hála neki és köszönet! Ha az előkészületek láttán egy életre elment a kedvetek a tojástól, ugorjatok át IDE !
ugyes vagy...es a fotok??
VálaszTörlésmost lattam...
VálaszTörlésHmm...az a liszt....fagyiba...nemtom.Na de biztos jó ha ez van írva!
VálaszTörlésVica, ugye hogy gyanús a liszt? De végülis finom lett:)
VálaszTörlésZitám, olyan összetéveszthetetlen vagy, ezer névtelen között is kiszúrlak :)