2011. április 15., péntek

Rizotto....

Egyik kedvenc etkunk.Barmivel elkeszitve.Az egyik valtozatot kulonosen ajanlom figyelmetekbe,foleg,ha esetleg gyermeketek szereti a rizst,de nem szivesen eszi meg a zoldfelet.

Spenotos rizotto!!!!!!!!!

Elso hallasra ijesztonek tunhet,de biztosithatlak titeket,hogy nagyon finom.

Amire szuksegunk van:

1 db labos
1 db fakanal
2,5 dl rizs
6-7 dl husle vagy zoldle,de tokeletesen megfelel a husleveskockabol is vagy akar csak vegeta a vizzel atforralva
30 dkg spenot aprora osszevagva
1 db hagyma
vaj
parmezansajt

Kb 2 kanalnyi olajban megparoljuk a hagymat,majd ratesszuk a spenotot es majdnem keszre paroljuk.Izesitjuk keves borssal,soval,majd beleontjuk a rizst es egy ideig kevergetjuk.amig uvegesedni kezd a rizs.Ez azt jelenti,hogy nem olyan feher mar ,mint volt,hanem kezd attetszove valni.

Mikor ez bekovetkezett,raontunk a huslebol,es kevergetjuk.A rizotto lenyege az,hogy a folyadekot folyamatosan adjuk hozza,kevergetes mellett,ahogy a rizs szivja magaba,mi ugy ontunk ala ujra.....
Kb 20 perc utan ellenorizzuk a rizsunket,hogy vajon puha -e mar,ha majdnem tokeletes,belekeverjuk a vajat,kb 2 dionyit,meg egy nagy adag parmezant.Helyette amugy megteszi barmilyen reszelt sajt.Azonnal talaljuk,ha nem igy teszunk,az egesz osszeall,es elvezhetetlen lesz...a rizotto ugy finom,ha majdnem folyekony allagu.

Sajnos kepet nem tudok mellekelni,mert nem csinaltam....

Amit meg hozzafuznek,az annyi mindossze,hogy az en lanyom,aki imadja a rizst,es altalaban utalja a zoldfelet,ezt a rizottot tomte magaba.....a lenyeg,hogy tudjunk jol hazudni......zold rizst vegulis nem sok gyerek ehet..:-)))......be kell adni a gyereknek,hogy ilyen kulonlegesseget csak o kap a vilagon egyedul.Ugyanezzel a modszerrel megesszuk a sutotokos rizottot,a cukkinis rizottot,es meg a tonhalas-paradicsomosat is.

A rizotto egyszeru elkeszitesu,egeszseges,magas taperteku etel,es emelle meg finom is!!!Zita szavai....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése