2011. április 1., péntek

De nehogymàn kidobd a màngoldot!

A màngoldnak a szàra csak az igazi josàg.

Mondjuk zöldségeken ne vesszünk össze!

De ha ugy döntesz, hogy nem dobod ki, muszàj lesz némileg megpucolni. Mert hàrtyàs, szàllas, amit még a nyuszik se csipnek, az igazat megvallva a màngold cellulozbol elvetette a sulykot!

Javaslom nem késsel vàgni, hanem tördelni, amitöl a szàllak jol elvàlnak és elég csak lehuzni öket, mint a zippzàrt. Tiz perc alatt megpàrolodik. Némi citromlével nem àrt meglocsolni, hogy ne barnuljon meg, de nem kötelezö.

Ha megfött a màngold szàra, bàrmi lehet belöle. Süthetjük csöben, tekerhetjük sonkàba, pirithatjuk vajban, tehetjük lepénybe, csak gondoljunk rà elöre, hogy az ize nem tul erös és hamar elvész az ételekben, ha lehet, szànjuk neki a föszerepet. A dél-francia konyhàban süteményekbe is bele merik tenni.

Köretnek különösen ajànlott husok mellé, ugyanis a magas C vitamin tartalma segiti a vas felszivodàsàt.

Màngoldot vegyünk juliustol oktoberig föleg, akkor a legszebb, legfrissebb. De remekül lehet fagyasztani is. (Fogyokuràhoz ideàlis zöldség, 20-24 Kcal 100g màngold, tele rostokkal, enyhén vizhajto mellé.)

Magas az àsvànyianyagtartalma, különösen kàlcium és vas van benne sok, de potàcium, magnézium és foszfor is. Antioxidànsokbol pedig a béta-karotén, a B9 és C vitamin tartalma kiemelkedö.

Mindez elegendö ok rà, hogy megkostoljuk! Csakis szépülhetünk töle.

Ágh Ica pedig így szereti...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése