Tegnap félig-meddig megígértem, hogy ma fagyit készítek, aztán jött az Ita, hogy leelőzzön, mire teljesen szavamat adtam, hogy ötkor felkelek, és ha törik, ha szakad elsőnek sütöm meg a fagyit és fel is teszem a receptemet. Nem mintha bármiféle versengés vagy hasonló folyna kettőnk között. ( csak a Zita mindig meg akar előzni! ) De azért gyorsan ideteszem a képeket, mielőtt még...
Kehellyel és tölcsérrel egyelőre nem szolgálhatok, majd valamikor a hétvégén. Addig összekutyulok egy vaníliásat is.
Most pedig a recept.
Ugyebár tegnap a málna és
Balra: eperfagyi eperrel színezve. Jobbra PhotoScape ételfestéket tartalmazó eperfagyi. |
A recept egyébként a fagyigéphez mellékelt könyvecskéből van, ami lehet, hogy ciki, de nekem ez jött be idáig a leginkább. Egyes receptek túl sok tejszínt írnak, amitől csak elvben lesz krémesebb a fagyi, a gyakorlatban fagyasztás után törik, mintha habcsók volna. A túl sok cukortól olyan lesz, mint a bolti fagyi. A túl sok tojástól rántottaízű. A túl sok epertől nem lenne ugyan rossz, de akkor már inkább szörbettről beszélünk. Majd ilyet is készítek a napokban Nektek. Vagyis magamnak.
Belevalók epeírzű, sápadt házifagyihoz:
2oo g eper ( minél érettebb és finomabb, annál jobb)
9o g cukor
1 tojássárgája
1 kanál citromlé ( húha, én elfelejtettem tenni bele )
225 ml zsíros tej
1oo ml habtejszín
Mosd meg az epret. Ha van turmixgéped, a tejszín kivételével tegyél bele mindent, jól turmixold össze. Ha nincs neked sem, akkor paszírozd át az epret, a tojást, a cukrot, a tejet, citromlét robotgéppel jól keverd ki, add hozzá a paszírozott epret. Verd fel a tejszínt joghurt állagúvá, majd keverd az epres masszába.
Kapcsold be a fagyigéped, öntsd bele a cuccot. 45 perc után kapcsold le a gépet, tedd a fadgyit egy tetszőleges műanyag dobozba, a fogyasztást legalább 3-4 óra fagyasztás előzze meg.
Holnap a vaníliás fagyi készítését ismertetem, valamikor a hét vége felé pedig a mogyorózásról, golyózásról, gombócolásról, kenésről és egyéb fagylaltdíszítési technikákról fogok pár szót ejteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése